Merja tackar för sig och vi tackar Merja
Efter 7 år som ordförande för Ale GK tackar Merja Forsäng för sig. Hemsidan träffade Merja för att höra hur hon ser på golfen och sina år som ordförande. Merja är född i Finland. Mötte kärleken i Sverige. Bor sedan länge i Alvhem. Merja har ett långt och rikt arbetsliv bakom sig. Hon är utbildad civilekonom med inriktning mot organisation och förändring. Hon har lång erfarenhet från strategiska utvecklingsprocesser och förändringsarbete från olika chefsbefattningar i stora företag. Merja har också drivit eget konsultföretag.
Merja gick med i klubben 1986 och har medlemsnummer 41. Hon tillhör en exklusiv skara, bestående av ett 20-tal medlemmar, som har varit med sedan starten och som fortfarande är medlemmar och spelar golf! Merja har därmed fått uppleva hela utvecklingen från tillkomsten av en korthålsbana till dagens förnämliga anläggning.
Hur kom det sig att du började med golf?
- Ja, det är en lång historia. Då klubben bildades 1986 blev jag tillfrågad om jag kunde hjälpa till utan att ha någon som helst koppling till golfen. Det behövdes folk med olika kompetensprofiler. Jag blev efterhand intresserad av golfen. Då sonen började, så började jag också. 1989 tog jag grönt kort. Därefter blev det inledningsvis många rundor på vår korthålsbana.
Vad är det bästa med att spela golf?
- För mig betyder golf - friskvård. Hälsa för kropp och själ. Sedan är det momentet med att tävla mot sig själv, som tilltalar mig. Jag ledsnar aldrig på att försöka utveckla och förbättra mig. Att det blir värre med åren får man försöka bortse från. Det finns alltid något nytt att testa.
Du jobbat ideellt i klubben sedan länge.
- Ja, jag var tidigt med i damkommittén och i informationskommittén. Som medlem i informationskommittén fick jag bland annat den stora äran att ta hand om Göran Zackrisson i samband med att han invigde vår bana. Kul!
Och sedan blev det styrelsen.
- 2011 blev jag invald som suppleant. 2013 blev jag tillfrågad om att bli ordförande. Något som jag var mycket tveksam till, tyckte inte att jag var ”ordförandetypen”. Efter mycket övertalning, bland annat från min man, så tackade jag slutligen ja.
Jag antar att det inte finns så många kvinnliga golfordföranden?
- Stämmer. När jag blev vald så var jag den första kvinnliga ordföranden i GGF. Men, jag har aldrig tänkt på att det skulle vara en nackdel eller en fördel, eller att det skulle vara något speciellt.
Du har jobbat som chef och ledare i näringslivet. Hur är det att leda en ideell förening?
- Det är stor skillnad. Man är till stor del beroende av ideella krafter, som ska ha rätt kompetens och inte minst ha tid att lägga på arbetet med klubben. Arbetet i en styrelse är ett lagarbete. Jag har haft turen att ha haft många bra kollegor i styrelsen. Om jag räknar rätt så har det varit ett 15 tal personer som passerat revy under mina år. Några under kortare tid, medan andra har jag haft förmånen att jobba tillsammans med under en längre tid. Till den senare kategorin tillhör definitivt Arne Svensson, Ingvar Masser, Anders Nejman och Camilla Jensen.
Hur mycket tid lägger Du på Ale GK under en normal vecka?
- Det finns väl inga normala veckor, men jag tror att det rör sig om ett 30-tal timmar i veckan. Men klubben har funnits i tankarna nästan hela tiden.
Oj då. Det är mycket tid! Vad gör man som ordförande?
- När jag antog utmaningen att vara ordförande för klubben så hoppades jag att det skulle bli mycket tid över för att jobba med utvecklingsfrågor och att bygga ett bra lagarbete. Det långsiktiga och strategiska arbetet får tyvärr inte så mycket utrymme i en klubb med få anställda. Det har visat sig att arbetet till stor del består av rent operativa frågor. Det har varit väldigt mångfasetterat och lärorikt med beståndsdelar som personalärenden, frågor kring underhåll av vår anläggning, bankärenden, samtal med myndigheter, möten med medlemmar, gäster, mm. Man representerar klubben i diverse forum såsom SGF, GGF, kommunen, ortsutvecklingsmöten, vägförening mm. Sedan innebär det naturligtvis också att förbereda och genomföra styrelsemöten, följa upp verksamheten och sist men inte minst att ha koll på vår ekonomi.
Om Du ska nämna något av allt det som har hänt under dina år som ordförande, vad känner du dig mest stolt över?- Det jag tänker på först är ekonomin. När jag började hade vi en mycket kärv ekonomi. Vi gjorde förluster i verksamheten och likviditet var så dålig att vi behövde låna upp ca. 1 MSEK i slutet av året för att klara oss innan nya pengar kom in i samband med att medlemmarna betalade sina årsavgifter. Till ett läge då vi gör överskott i verksamheten och har god likviditet. Vi har samtidigt under denna tid betalt av ca. 2 MSEK av våra banklån.
- Att vi har höjt kvaliteten på vår bana och den fantastiska personalen som har gjort jobbet!
- Tänker även på Eduardo – stipendiat från EU, där vi lyckades forcera EU byråkratin i Bryssel och få hit honom under 6 veckor. Hans arbete har gett oss många bra tips och goda råd. Allt från svarta handdukar, stigar från parkeringen, spridning av information via olika kanaler till ett påbörjat studiobygge är synliga resultat från Eduardos arbete. Hans arbete kommer säkert även att påverka oss på andra sätt framöver.
Imponerande! Hur lyckades ni vända ekonomin?
- Strävan att öka intäkterna, ta rätt betalt för våra produkter och att hålla i kostnaderna är viktiga faktorer. Satsning på kärnverksamheten. Rätta mun efter magsäcken. Tänka efter före. Låter enkelt, men kan vara nog så svårt.
Något annat Du tänker på?
- Jag känner mig stolt över att vi numera är en respekterad klubb i golfsverige. Vi har gått från ”bonnklubben” till en klubb som man talar om med respekt. Till exempel när man inom GGF talade om klubbar som skulle kunna husera proffstävlingar, så nämndes Ale tillsammans med klubbar som Hills och Valda. Det värmer.
- Jag har varit väldigt noga med att alla medlemmar ska behandlas lika/rättvist. Inga kotterier och gräddfiler. Det är ALLA medlemmarna som äger klubben.
- Transparens är viktig. Medlemmarna ska ha information om sin klubb. Det gör vi via hemsida, sociala medier, nyhetsbrev, öppna möten med medlemmar och kommittéer samt spontana samtal på banan. Våra styrelseprotokoll är publika för våra medlemmar. Jag tror allt detta är en nyckel till att skapa delaktighet, ger möjlighet till påverkan och bidrar till en positiv klubbanda.
Mycket annat har ju också hänt under din tid vid rodret.
- Ja, vi har bland annat vänt banan med allt vad det innebär, gjort en hel del förändringar på banan såsom nya dammar, infört tee 43, slopat om banan, infört hektometer systemet mm. Vi har verkligen en bana i toppklass. En stor eloge till vår duktiga banpersonal och till Resursguppen för deras ideella arbete. Vi har byggt garage till våra golfbilar, håller på med vårt studiobygge, har flyttat tävlingsexpeditionen mm. Vi har restaurang-shop-kansli sedan ett par år tillbaka i ett och samma hus.
Ale GK om 5 år?
- Jag hoppas att vi ska behålla vår karaktär – en klubb med en god atmosfär som tillåter många trevliga möten mellan medlemmar och gäster. Att vi har en god ekonomi. Då är en fortsatt god medlemsutveckling mycket viktig. Jag hoppas att ekonomin tillåter att vi har kunnat byta ut vår bevattningsanläggning, renoverat en del av våra tees och utvecklat banan vidare efter en framtagen masterplan.
Är det slut med det ideella arbetet nu?
- Helt slut är det inte. Jag ställer naturligtvis upp och hjälper den nya ordföranden i den mån som han önskar och jag har tid, så att vi får en smidig överlämning.
- Sedan ska jag jobba inom GGF med SM 2021.
Jag antar att vi kommer att se dig på banan då och då?
- Självklart!
Ett jättestort TACK för allt Du har gjort för oss i Ale GK och all tid som du har lagt ned.
Lycka till framöver.