Kundvagn 0

banpersonalen

_DSC2680.JPG

För att utveckla och förvalta "en av Västsveriges bästa golfbanor” krävs en mängd olika färdigheter och kompetenser. Uppdraget består dels av det långsiktiga arbetet med utveckling och underhåll av banan över tid, dels av den operativa dag till dag skötseln av banan under spelsäsongen. Det är mängder av beslut som ska fattas på kort och lång sikt. För att göra det på ett bra sätt krävs förmågan att se de stora penseldragen såväl som de små detaljerna. Det krävs kunskap om gräs, klimat, gödsel, maskiner, golfspel och golfare. Man ska ha en känsla för bandesign, spelbarhet, skönhet, markens beskaffenhet, miljövänlighet mm. Med tanke på vädrets påverkan på arbetet så måste man besitta förmågan att vara flexibel och anpassningsbar, samt naturligtvis ha viljan att leverera god service till medlemmar och gäster. 

Som framgår av nedanstående presentationer så har vi i vår banpersonal en mångfacetterad grupp med olika bakgrund och erfarenheter. Tillsammans bildar de en stor och mycket viktig resurs för Ale GK. De trivs med sitt jobb och förenas i vilja att varje dag leverera en bra upplevelse på Ale GK för medlemmar och gäster. 

 
AE.jpg

Anders Eriksson, greenkeeper, 57 år, född i Alafors där han också bor nu. Utbildad verkstadsmekaniker från SKFs industrigymnasium. Efter skolan jobbade han 10 år på SKF. Kärleken tog honom sedan norrut till Sälen där han jobbade i restaurang och nöjesbranschen. Han hade eget vaktbolag och jobbade också med artistbokningar. Det blev hela 25 år i Sälen. Anders är en idrottskille som har spelat bandy och ishockey. Via skolan fick han tillfälle att pröva golf. Fastnade direkt och blev medlem på Lysegården. Flytten till Sälen innebar att golfen hamnade i malpåse under ett antal år. När sedan bygget av Sälens GK slutfördes i början på 1990-talet så engagerade sig Anders i detta. De var ett kompisgäng som spelade mycket. Anders blev en duktig golfare med som lägst 3,8 i HCP, har nu 5, med bland annat fem KM i Sälen på meritlistan. Anders jobbade i kommittéer och i styrelsen, vilket så småningom ledde till att Anders blev greenkeeper och banchef på Sälens GK. Det var han fram till han flyttade söderut igen och blev greenkeeper på Ale GK 2014. Anders är välutbildad och har gått de tre greenkeeper utbildningar som finns i Sverige (Grund, Vidare och Högre Greenkeeper utbildning). Han gillar att jobba utomhus och att leverera service till medlemmar och gäster. Den ena dagen är inte den andra lik. Han tycker att vi har ett lyhört klimat på Ale och att han har möjlighet att påverka. Vi har en jättefin bana men det finns naturligtvis mycket att ändra och förbättra. Det hål som Anders helst vill ändra är hål 13, där skulle behövas bättre landningsytor. Våra tees har också stor förbättringspotential. När han tittar framåt så nämnder han ordet TILLGÄNGLIGHET, tillgänglighet till vatten och tillgänglighet till spelmöjligheter. Våra vattenreservoarer är alldeles för små och bevattningssystemet har nått bäst före datum. Anders vill ha möjlighet att bevattna alla ytor, idag går det bara att bevattna greener och tees. Sedan kan man drömma om 9 nya hål. Det skulle göra klubben än mer attraktiv och öka tillgängligheten för medlemmar och gäster. Ett Ale GK 2.0. Visst låter det spännande! Anders föreslår som steg ett att en övergripande MASTERPLAN tas fram. Sist men inte minst nämner han att anställningstryggheten för vår personal är viktig, den grundläggs av en fin anläggning och en klubb med god ekonomi. Anders uppmanar till dialog med oss medlemmar. Är det någonting ni undrar över så var inte rädd att kontakta oss, säger Anders. 

 
DO.jpg

Daniel Ohrgren, 49 år, uppväxt i Alvesta i Småland. Har bott lite varstans i landet såsom i Hällefors i Bergslagen, Grebbestad, Göteborg och i Borås. Daniel är gift och har två barn. Via frun hamnade familjen 2003 i Alvhem. Daniel är en välutbildad man med fil.kand. examen i marinbiologi och magisterexamen i oceanografi/marinbiologi. Med den bakgrunden kan man räkna ut att Daniel har spenderat mycket tid vid och under vattenytan. Allt i och kring vatten har varit ett intresse sedan barnsben. Har dykt en hel del men ägnar numera mer tid åt fiske. Daniel har bland annat jobbat med utvecklingen av Experimentum/Universeum och med personer med intellektuell funktionsnedsättning i en skogs och trädgårdsgrupp. I samband med att familjen flyttade till Alvhem så började han jobba på Ale GK. Han är den som arbetat flest säsonger på banan. Daniel har inte fastnat för golfen utan fritiden tillbringas hellre med ett fiskespö i handen. Han tävlingsfiskar en hel del och har bland annat varit distriktsmästare i pimpelfiske och deltagit vid flera SM i fiske. Det händer då och då att han får fiska på arbetstid men då gäller det golfklubbor i våra dammar och ibland också uppe i träd. Daniel är mångsysslare på banan och kör de flesta av maskinerna. Hans speciella nisch är markens beskaffenhet med dränering, brunnar, bevattningssystem, mm. Något han har stor kunskap i genom sin långa erfarenhet på banan. Han sköter också motorsågen när det behövs. På frågan om vad som kan förbättras nämner Daniel att han tror på ökad samverkan mellan personal och intressegrupper och att det finns mycket att göra för att förbättra marknadsföringen av Ale GK inom och utom kommunen samt att dräneringen behöver förbättras bland annat på hål 15 och 16. 

 
HP.jpg

Håkan Persson, 58 år, uppväxt i Lödöse, bor nu inte långt därifrån, mångsysslare som har gått i livets skola, har jobbat i sportaffär, i byggvaruhandel, på Container firma med plåtarbeten, kört hjullastare på åkeri, varit fönsterputsare på städfirma, mm. Har lastbilskörkort. Duktig golfare med runt 11 i HCP. Har spelat sedan 2004, men numera blir det inte mer än ett 10 tal rundor per år. Håkans huvudsakliga uppgift, under säsongen, är att köra semiruffklipparen. Det åtgår hela 45 liter diesel per dag. Maskinen rullar mer än 35 timmar per vecka. Utöver det tillkommer underhåll och omvårdad av densamma. Håkan är en verklig expert på hur semiruff ska klippas. Så fort han kommer till en annan bana så studeras deras klippning. Man kanske kan snappa upp något från deras sätt att klippa. Håkan tycker att det är väldigt viktigt att vara artig och uppmärksam på banan och ger oss golfare ett gott betyg. På frågan om vad som kan förbättras på banan så nämner han tees, där finns en klar förbättringspotential. För att öka säkerheten så kanske man också skulle införa Out of Bounds på angränsande hål på några av våra hål. 

 
JF.jpg

Jari Försti, 57 år, uppväxt och bor i Surte. Såsom vår nuvarande och tidigare ordförande har han finska rötter, så ni kan tala finska med honom om ni så vill och kan. Jari är en idrottskille som har hållit på med allehanda sporter såsom fotboll, bandy, volleyboll mm. Han gillar att hålla sig i form och kör yoga och styrketräning under vintern. Jari har spelat golf i 25 år och är en duktig golfare med runt 10 i handicap. Han tycker att det är roligt att träna och spela golf. Spelar en 3 – 4 rundor per vecka, därutöver blir det ofta några besök på rangen då det ju alltid finns något nytt att testa😊. Jari är utbildad bilmekaniker. Har jobbat på Volvo några år, samt 15 - 20 år på en transport- firma. Där körde han bil, jobbade med administration och var också chef för bolagets kundtjänst. På grund av arbetsbrist där så hamnade han av en ren tillfällighet för 6 år sedan som banarbetare på Ale GK. Han har inget specialområde utan jobbar med alla förekommande arbetsuppgifter. Han stortrivs med sitt jobb och älskar mötet med alla goa och glada golfare. Att jobba ute är fantastiskt, man glömmer lätt dagarna med skitväder och minns istället alla fantastiska morgnar som man har förmånen att få uppleva, säger Jari. På frågan om vad han vill förbättra så nämner han våra tees. Han drömmer om stora T-formade tees, där man med hjälp av olika placeringsalternativ av tee kulorna kan få hålen att variera. Ett annat önskemål är att glesa ut ruffen och att plantera fler träd på banan. Till sist en uppmaning till oss golfare. Provsvinga aldrig i riktning mot en banarbetare. Det är omöjligt att på håll se om det är en provsving eller om det är en boll som kommer farande.  

 
LJ.jpg

Lillian Johansson, 54 år, sambo, bor och uppväxt i Hålanda. Är en dam med gröna fingrar som gillar natur och djur. Innehavare av två fastigheter som kräver mycket tid och omvårdnad. Hästägare sedan 30 år tillbaka. Har jobbat i tryckeri och i konditori en kortare tid. På Solhaga By i Lödöse med förståndshandikappade i 10 år, och på Carlmarks i Älvängen i 10 år tills de lade ned. Har varit på Ale GK sedan 2004. Hennes huvudsakliga uppgifter är lokalvård i klubbhusområdet och toaletter på banan, gräsytor runt klubbhuset och ute på banan där de stora maskinerna inte kommer åt samt bollplockning på rangen. Hon passar också på att tacka de frivilliga krafter som värnar om vår klubb och lägger mycket tid på att se till att det är fint i rabatter mm.  Det bästa med jobbet är att det är självständigt. Du styr din tid och anpassar dig efter väder och vind. Spelar inte golf själv och är heller inte sugen på att börja eftersom hon har full upp med annat på fritiden.    

 

Rapport från banpersonalen feb 2021

Som banpersonal är det inte ovanligt att man får frågan: - ”Vad gör ni på vintern? då finns det inget gräs att klippa”.

Det är helt riktigt att gräset inte behöver klippas under vintern men vi gör fler saker än så. Under golfsäsongen syns vi oftast på någon gräsklippare eller liknande, det brukar vara fullt upp med att hålla banan i gott skick. När hösten och vintern närmar sig byter vi till andra arbetsmoment. Vi har en massa ytor i direkt anslutning till banan som ska röjas, bunkerkanter ses över, maskiner ska servas, dräneringar fixas mm. Det är arbetsmoment som inte är lämpliga att göra under golfsäsongen då det är störande för spelet och vi får dålig verkningsgrad på arbetet. Rätt saker ska prioriteras vid rätt tidpunkt.

Banpersonalen har nu varit igång i två veckor på klubben. Det blev en rivstart i år då Kollanda grus var där med en 25tons grävmaskin. Det gäller att utnyttja tjälens bärighet. Den första veckan var det fullt upp med hål 10. Där har bäcken på vänstersidan flyttats högre upp i slänten, dräneringar lagts och nya diken grävts, dammar justerats mm. Vårat arbete bestod mycket av att fälla träd och ta bort dessa, flytta massor och lägga dränrör. Marken är nu grovjusterad och mer arbete kommer behöva göras innan ytan är spelbar. Tjälkakor och isbitar behöver smälta och marken behöver torka upp innan vidare arbete utförs. Semiruff och fairway har fungerat som arbets- och transportytor. Arbetet hade inte varit möjligt att utföra på otjälad mark utan betydande markskador på befintliga spelytor.

Vidare har vi fällt björken vänster om treans tee samt en rejäl ek nere vid green på hål tre. Eken fällde vi rätt över fairway (enda möjliga håll). Tack vare tjälen blev det minimala markskador. Vi har fyllt på med jord över stubben och gångstråket mellan green och gångvägen mot fyrans tee. Vi har även hunnit med att sänka 62 tee på hål fem. Det har stundtals varit svårt att finna grepp för traktorn i snön vid jordtransporter med kärra. Då har grävmaskinen fått hjälpa till med att knuffa eller dra ekipaget med vire.

Tyvärr så har covid smugit sig in i arbetslaget vilket skapar en osäkerhet vad vi kan få gjort den närmast tiden. Det råder ingen brist på arbetsuppgifter i vart fall.

Kungsgårdsbina är här

Lagom till Internationella bi-dagen är de här😊. Våra ca. 100.000 nya naturvårdare. De betalar ingen medlemsavgift och får heller inget betalt, men bidrar i första hand genom att berika vår natur. Inledningsvis finns 4 bisamhällen på Kungsgården. Två är placerade invid övningsrangen, i närheten av Banpersonalens hus, och de andra två utefter vägen till korthålsbanan. Det är som med  golfen man vet aldrig säkert hur det går, men de fyra samhällena har förmodligen växt till åtta i slutet av säsongen och antalet naturvårdare har härmed dubblerats. Resultatet av binas idoga arbete ger oss också honung så småningom, inte så mycket första året, men efterhand mer. Kommer att säljas i shopen. Något att vänta på – Kungsgårds honung i tekoppen.

Ytterligare utsättning ha gjorts så det finns nu 7 bisamhällen på Kungsgården.

Greenkeeper Anders Ericsson och bankommitténs ordförande Christian Palmkvist var med vid utsättningen. Båda mycket intresserade. Anders iklädd bi-mundering inspekterade utsättningen på nära håll, vilket också Christian kommer att göra så snart tillfälle ges. Vår biodlare heter Niklas Hansson.

Bin och humlor är naturens hjältar. På sin jakt efter näringsrik nektar besöker de en mångfald av blommor, och flyttar pollen från blomma till blomma så att den befruktas och kan bilda frön. Bin och humlor står för den allra mesta av pollineringen av både vilda växter och många av våra vanliga grödor, som raps eller jordgubbar. Det ekonomiska värdet av insekts pollinering är stort för vår värld. Den intresserade kan läsa mer på Naturskyddsföreningens sida: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/pollinering-livsviktig-men-hotad-ekosystemtjanst/.

Bina är mycket snälla och försvarar sig endast om någon oönskat försöker ta sig in i deras hem. Precis som vi människor gör om någon tar sig in i vårt hem.

PÅ gång

Det händer mycket på vår bana. Nya uppdateringar från greenkeeper Eriksson den 30 mars.

Hål 14

Tee 59 breddas. Det kommer att göras en väg till vänster om tee. I framtiden ska även övriga tees förbättras, inklusive en riktig 43 tee.

Det jobbas för fullt - status 23 april. Nu behöver inte herrarna kliva upp för slänten längre

Hål 15

Tee området byggdes om förra året och vi berikades med en underbar blomsteräng. Arbetes med greenområdet påbörjades i höstas och har nu återstartat efter vinteruppehållet.
Det här är målbilden med greenområdet på hål 15. Det blir en ny klippning runt greenen där den som vågar kan rulla bollen i mellan de två nya moderna bunkrarna. Bunkrarna är byggda så man kan se sanden tydligare från utslagsplatserna. Här vill man inte hamna, speciellt inte när flaggan står på vänstersida av greenen. Istället kommer många oavsiktligt trycka ut bollen till höger och då är risken stor att man istället hamnar i avrinningsytan. Härifrån har man tre slag att välja mellan, ett högt slag som stannar snabbt, en låg studsande chip eller kanske putten. Med dessa olika valmöjligheter ökar också spelglädjen.

Arbetet fortsätter på hål 15. Vi jämnar till ytorna så att vi kan rulla ut nytt gräs under nästa vecka.

Självklart kommer vi kunna spela på hålet framöver med grästees och som vanligt en fantastisk green. Råkar vi hamna i det här området så tar vi ut bollen med en bollhåv och droppar den i en närliggande droppruta.

Bunkrarna behöver därefter torka upp för att sedan fyllas med stenflis som limmas ihop. Ovanpå stenflisen kommer slutligen sanden.

Planen

Arbetet fortskrider, bilden från 15 april

Hål 12 - 13 - Lusthusrenovering

Vår flitiga insatsstyrka håller på med renovering av lusthuset. Tack Lars Åke Olsson, Tomas Olsson, Olof Andersson, Bosse Liljeblad m.fl.

Trädfällning

Vi älskar våra fina träd i Alvhem men ibland är vi tvungna att ta fram sågen. Det kan handla om att vissa träd behöver friseras så de inte blir för stora. Andra får vi såga ner för att de skymmer finare träd som behöver växtutrymme. Ibland behöver vi gallra för att komma åt utsikten över vår fina Kungsgård. Somliga träd behövs tas ner för att de skuggar, blötlägger eller tar näring av banan. I fallet på bilden så handlar det om säkerhet. Några av träden som sågas ner får ligga kvar i naturen. De fungerar som boplats för insekter och gynnar den biologiska mångfalden.

Hål 3 - Toa och parkering

I år så kommer vi byta ut bajamajan som står vid hål 3 mot en betydligt snyggare toalett som smälter in i naturen. Det blir en miljövänlig toalett för golfanläggningar utan kemikalier, ingen el, vatten eller avlopp. Blir vi nöjda med den här så kanske vi kan utöka antalet.
Vi gör också en ny parkering för vagnar och bilar på 3:an.

Nya toa placeras på väg upp till 3:ans tee

Här ska toan stå:).

Allmän bunkergenomgång

Bunkerkanter skärs/renoveras. Sand fylls på.

Övningsbunker

Nyrenoverad övningsbunker och större green.

Ny skyltning

Ny enhetlig skyltning införs. Ett stor tack till Ingvar Masser med fler som gjort detta möjligt

Nya avståndsmarkeringar

Nya avståndsmarkeringar 50, 75 och 100 meter på lilla rangen (den som ligger invid banarbetarnas hus).

Ombyggnad av hål 15

 

Detta ska göras

Teerna placeras så att alla golfare oavsett slaglängd ska lyckas nå in på greenen, samtidigt som man utmanas av en bunker strax innan. Längden på hålet kommer vara mellan 90-165 m.

Teerna blir större och vinkeln mot hålet varierar. De bakre teerna byggs där den fina gärdesgården står, vilket gör att man förändrar hela hålets utseende till det bättre.

Greenbunkrarna byggs på ett modernt sätt och flyttas närmre greenen. På höger sida av greenen blir det en avrinningsyta som gör att chippen blir längre och mer utmanande.

En rejäl dränering kommer göras på hålet samt på nästkommande hål. Det gör att spelytorna förbättras avsevärt.

Vi passar även på att plantera nya buskar och träd samt justerar klipplinjerna vilket gör att hålet upplevs lite tightare än vad det är idag.

 

Var är vi nu?

Rapport från 30 november

Arbetet med greenområdet är uppstartat. Utförs av vår banpersonal förstärkta av Göran Tilly och hans grävmaskin.


Fantastisk sommaräng - bilder från 22 augusti


Rapport från bankommittén 7 augusti

Så var det äntligen dags att spela från våra nya tees. De provades för första gången i samband med KM.


Rapport från bankommittén 19 maj

Under ledning av vår greenkeeper Anders så har Bankommittén rullat ut gräs på hål 15:s utslagsplatser. För att gräset skall växa sig starkt så behöver det framöver kärlek i form av vatten, sol, gödning och dressning. Om ca fyra veckor hoppas vi på spel.

Det skall även tilläggas att alla ytor runt utslagsplatserna är sådda med gräsfrön och i vissa områden blir det vackra ängsblommor. Det är inte bara golfarna som skall trivas utan även fjärilar, bin och humlor


Rapport från bankommittén 24 mars


Rapport från bankommittén 19 mars

Nu är det dags för nästa steg i arbetet på hål 15. Vattensprinklers skall grävas ner på samtliga utslagsplatser och därefter skall det på ett lager sand och mulljord.

Dräneringsarbetet kommer fortsätta under veckan som kommer. Samtliga dräneringar dras till det stora dräneringsschaktet som korsar hål 15 och 16. Vattnet som samlas upp kommer därefter rinna ut i dammen som ligger på hål 16. Gräset återanvänds och kommer läggas tillbaka efter dräneringsarbetet.

Självklart kommer vi kunna njuta av hålet när banan öppnar. Hålet har för närvarande en provisorisk tee som vi använder i början på säsongen. Greenen kommer inte påverkas av arbetet.

På bilderna nedan kan du se på ett ungefär hur de nya utslagsplatserna placeras samt hur dräneringen är tänkt att dras.

Till sist vill vi ge en stor eloge till vår duktiga banpersonal samt till Göran Tilly som utför grävarbetet. Utan er så hade vi aldrig kunnat göra ett sådant omfattande arbete.

Tag gärna en promenad till hål 15 så får ni en tydligare blick hur utslagsplatserna blir framöver.


Rapport från bankommittén 5 mars

Arbetet är i gång på hål 15. Utslagsplatserna blir större, får en snyggare vinkel mot hålet och de främre teerna flyttas fram. Hålet kommer bli mycket roligare att spela. Gångvägen hamnar bredvid gärdesgården som på vis blir mer synlig än vad den varit innan. Vi tar även vara på gräset som kommer rullas ut på hål 6 backtee.

I och med att fairway torkat upp så har vi även börjat med dräneringarbetet. Målet är att spelytorna på hål 15 och 16 skall bli betydligt torrare framöver.

Under vintern har även banpersonal samt frivilliga skurit bunkerkanter, haft skogsvård, tagit bort sly, snickrat mm.


Rapport från Bankommittén 18 februari

Med hjälp av Pontus från (re)Golfdesign så har vi idag satt ut samtliga utslagsplatser på hål 15. Det kommer bli stora och fina teer där vi får möjlighet att placera teekulorna både i längd och i bredd vilket medför mindre slitage. Grävarbetet kommer starta nu i mars. Från början var det tänkt att vi skulle behålla vissa teer inför säsongen men det blir för omständligt. Det är bättre vi gräver allt på en och samma gång än att gräva två omgångar och på så vis störa spelet. Därför kommer vi börja säsongen med fräscha mattor tills vi kan använda de nya utslagsplatserna.

Dräneringsarbetet på fairway samt runt greenen avvaktar vi med. För att göra arbetet krävs åtminstone 10 cm tjäle eller att det torkar ut ordentligt. Det blir för stora skador på hålet ifall vi nu åker ut med tunga maskiner. Bunkerarbetet gör vi till hösten för att inte påverka spelet eller greenområdet under högsäsongen. Ytan runt greenen är ju utan tvekan det viktigaste stället på hålet.

Att skynda långsamt utan att skada banan alltför mycket är något som vi alla gynnas av. I slutändan kommer vi få ett helt fantastiskt roligt par 3 hål som passar alla golfare.

 

FRISKVÅRDBIDRAG för golfspel


Från och med 2018 inkluderas golfsporten i friskvårdsbidraget. Här finns den information som du som medlem behöver för att kunna söka friskvårdsbidrag för golf hos din arbetsgivare. Läs informationen nedan eller klicka här för att komma till golf.se där du får ytterligare information.

På din faktura från klubben finns de olika avgifterna specificerade. Spelavgift till Ale Golf AB är godkänd för friskvårdsbidrag. Däremot är Årsavgiften till Ale Golfklubb inte godkänd. För att nyttja friskvårdsbidraget brukar det räcka med att visa sin årsfaktura tillsammans med ett kontoutdrag som visar att avgifterna är betalda. Efterfrågar din arbetsgivare en särskild kvittens kan vi skriva ut en sådan, kom in i receptionen så hjälper vi till med detta! 

Utöver Spelavgiften kan du använda friskvårdsbidraget för Privatlektioner, Grupplektioner, Grön-kort-kurs, Rangekort, Greenfee, mm

Friskvårdsbidrag för golf – så fungerar det (källa: SGF)

Här finns information om vad som gäller och svar på de vanligaste frågorna efter det efterlängtade beslutet att golfspel nu är godkänt som skattefri friskvårdsförmån. De nya reglerna gäller från 1 januari 2018.

En historisk dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) den 12 januari 2018, följt av en tolkning från Skatteverket tre dagar senare, gav det glädjande besked Golfsverige arbetat hårt för och väntat på länge: Golf godkänns som friskvårdsbidrag.

Skrolla ned på sidan för information om vad domen innebär, en lista över godkända aktiviteter och en lista över aktiviteter som inte är skattefria. Går du in på golf.se får du också svar på vanliga frågor från golfklubbar/golfanläggningar, samt svar på vanliga frågor från golfspelare samt bakgrund till golfen och friskvårdsbidraget.

Enligt Skatteverket innebär beslutet följande: 

  • Domen kvalificerar golf som "motion eller friskvård av enklare slag", vilket är grundregeln för friskvårdsbidrag. Därmed kan anställda som har friskvårdsbidrag via sin arbetsgivare använda det för i princip all form av golfspel och träning. 

  • Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.

  • Det är arbetsgivaren som beslutar om de godkänner golf (eller andra aktiviteter) som friskvårdsförmån. 

  • En förutsättning är att all personal inom organisationen/företaget erbjuds förmånen, det vill säga möjligheten att spela eller lära sig spela golf.

  • Reglerna gäller från den 1 januari 2018.

Godkända skattefria friskvårdsaktiviteter inom golf 

  • Golfträning, t.ex. nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner (under 1 000 kr per tillfälle) och rådgivning i kost- och motionsfrågor

  • Egen träning på drivingrange (rangebollar/rangekort)

  • Års- eller säsongskort för korthålsbana, träningsanläggning eller träningsområde

  • Spelavgift (årlig avgift för golfspel, exklusive medlemsavgift)

  • Greenfeeavgifter (under 1 000 kr per tillfälle)

  • Spel på en footgolfbana (motsvarar greenfeeavgift)

Inte godkänt som skattefri friskvårdsförmån

  • Medlemsavgiften till golfklubben (samma gäller all föreningsidrott)

  • Tränings- och motionsredskap, dvs golfklubbor och annan utrustning

  • Deltagaravgift i golftävlingar

  • Spelavgifter/golfpaket som avser mer än godkända friskvårdsaktiviteter, exempelvis ett exklusivt friskvårdspaket där delar av innehållet omfattas av annat än ”motion eller friskvård av enklare slag” är inte tillåtet för skattefritt friskvårdsbidrag, vare sig helt eller delvis. 

 

Golfamore beställning

 

Ett gammalt hus i ständig utveckling ….

Kungsgårdens mangårdsbyggnad uppfördes i sitt ursprungliga skick 1733. Många ägare har genom åren satt sin prägel på huset. En av dem är Niclas Sahlgren, köpman och grundare av Sahlgrenska sjukhuset, som köpte huset 1767. En större tillbyggnad gjordes 1818. Egendomen har genom åren förvaltats och bebotts av ett antal familjer. När fastigheten 1997 såldes till golfklubben hade familjen Frössling ägt fastigheten sedan 1912. Troligen har alla dessa, på olika sätt, påverkat vårt fina gamla hus. Gäller inte minst Ale GK, som har förvandlat huset från familjehem till att hysa en golfklubbs verksamhet. Det leder för långt att redovisa allt som hänt sedan 1997, utan vi nöjer oss med att här informera om vad som gjorts i år och de närmaste planerna för framtiden.

Under 2020 har 15 fönster bytts ut eller renoverats. All panel på långsidan, som vetter mot altanen, har ersatts med ny. Norrgaveln har renoverats. Den har fått nya vindskivor, tvättats och målats.  Renovering av ytterligare fönster pågår. Nu har arbeten startats för att förbättra för restaurangen. Den lilla byggnad, som idag bland annat hyser soprum, ska byggas om. Dit ska alla restaurangens kylar & frysar flyttas. Då friläggs ytor inne i själva restaurangen som ska byggas om för att bättre tjäna verksamheten. Sophanteringen flyttas vilket kräver såväl markarbeten som byggjobb. Utanför gamla sophuset ska markjobb göras som förberedelse för uppställning av en kylcontainer.  

Sedan hemsidan var på besök sist så har mycket arbete gjorts. Fyra nyrenoverade fönster har satts in. Alla som har försökt renovera ett fönster vet att det är ett jättejobb. Fönstren tog ner, skrapades rena, rutor byttes och kittades om, karmar målades , mm. Ett tidsödande hästjobb. Arbetet har kommit långt med renovering och förvandling av det gamla sophuset till förvaringsrum för kyl & frys. Mycket av markarbetet är också avklarat som förberedelse för kylcontainer och ny sophantering.

Så var det det där med klubbkänsla! Kan ni tänka er en bättre beskrivning av vad det ordet står för. Vi tackar och bugar för allt ideellt jobb som dessa fantastiska kämpar gör.

Specialerbjudande
Gäller tom 30 april

Läs med om våra olika medlemskapsformer

Merja tackar för sig och vi tackar Merja

Bild+1.jpg

Efter 7 år som ordförande för Ale GK tackar Merja Forsäng för sig. Hemsidan träffade Merja för att höra hur hon ser på golfen och sina år som ordförande. Merja är född i Finland. Mötte kärleken i Sverige. Bor sedan länge i Alvhem. Merja har ett långt och rikt arbetsliv bakom sig. Hon är utbildad civilekonom med inriktning mot organisation och förändring. Hon har lång erfarenhet från strategiska utvecklingsprocesser och förändringsarbete från olika chefsbefattningar i stora företag. Merja har också drivit eget konsultföretag.

Merja gick med i klubben 1986 och har medlemsnummer 41. Hon tillhör en exklusiv skara, bestående av ett 20-tal medlemmar, som har varit med sedan starten och som fortfarande är medlemmar och spelar golf! Merja har därmed fått uppleva hela utvecklingen från tillkomsten av en korthålsbana till dagens förnämliga anläggning.

Hur kom det sig att du började med golf?
- Ja, det är en lång historia. Då klubben bildades 1986 blev jag tillfrågad om jag kunde hjälpa till utan att ha någon som helst koppling till golfen. Det behövdes folk med olika kompetensprofiler. Jag blev efterhand intresserad av golfen. Då sonen började, så började jag också. 1989 tog jag grönt kort. Därefter blev det inledningsvis många rundor på vår korthålsbana.

Vad är det bästa med att spela golf?
- För mig betyder golf - friskvård. Hälsa för kropp och själ. Sedan är det momentet med att tävla mot sig själv, som tilltalar mig. Jag ledsnar aldrig på att försöka utveckla och förbättra mig. Att det blir värre med åren får man försöka bortse från. Det finns alltid något nytt att testa.  

Du jobbat ideellt i klubben sedan länge.
- Ja, jag var tidigt med i damkommittén och i informationskommittén. Som medlem i informationskommittén fick jag bland annat den stora äran att ta hand om Göran Zackrisson i samband med att han invigde vår bana. Kul!

Och sedan blev det styrelsen.
-  2011 blev jag invald som suppleant. 2013 blev jag tillfrågad om att bli ordförande. Något som jag var mycket tveksam till, tyckte inte att jag var ”ordförandetypen”. Efter mycket övertalning, bland annat från min man, så tackade jag slutligen ja.

Jag antar att det inte finns så många kvinnliga golfordföranden?
-  Stämmer. När jag blev vald så var jag den första kvinnliga ordföranden i GGF. Men, jag har aldrig tänkt på att det skulle vara en nackdel eller en fördel, eller att det skulle vara något speciellt.  

Du har jobbat som chef och ledare i näringslivet. Hur är det att leda en ideell förening?
- Det är stor skillnad. Man är till stor del beroende av ideella krafter, som ska ha rätt kompetens och inte minst ha tid att lägga på arbetet med klubben. Arbetet i en styrelse är ett lagarbete. Jag har haft turen att ha haft många bra kollegor i styrelsen. Om jag räknar rätt så har det varit ett 15 tal personer som passerat revy under mina år. Några under kortare tid, medan andra har jag haft förmånen att jobba tillsammans med under en längre tid. Till den senare kategorin tillhör definitivt Arne Svensson, Ingvar Masser, Anders Nejman och Camilla Jensen.      

Hur mycket tid lägger Du på Ale GK under en normal vecka?
- Det finns väl inga normala veckor, men jag tror att det rör sig om ett 30-tal timmar i veckan. Men klubben har funnits i tankarna nästan hela tiden.

Merja uppvaktas av GGF ordförande Richard Norling, med statyett och förtjänstmärke i silver

Merja uppvaktas av GGF ordförande Richard Norling, med statyett och förtjänstmärke i silver

Oj då. Det är mycket tid! Vad gör man som ordförande?
-  När jag antog utmaningen att vara ordförande för klubben så hoppades jag att det skulle bli mycket tid över för att jobba med utvecklingsfrågor och att bygga ett bra lagarbete. Det långsiktiga och strategiska arbetet får tyvärr inte så mycket utrymme i en klubb med få anställda. Det har visat sig att arbetet till stor del består av rent operativa frågor. Det har varit väldigt mångfasetterat och lärorikt med beståndsdelar som personalärenden, frågor kring underhåll av vår anläggning, bankärenden, samtal med myndigheter, möten med medlemmar, gäster, mm. Man representerar klubben i diverse forum såsom SGF, GGF, kommunen, ortsutvecklingsmöten, vägförening mm. Sedan innebär det naturligtvis också att förbereda och genomföra styrelsemöten, följa upp verksamheten och sist men inte minst att ha koll på vår ekonomi.  

Om Du ska nämna något av allt det som har hänt under dina år som ordförande, vad känner du dig mest stolt över?- Det jag tänker på först är ekonomin. När jag började hade vi en mycket kärv ekonomi. Vi gjorde förluster i verksamheten och likviditet var så dålig att vi behövde låna upp ca. 1 MSEK i slutet av året för att klara oss innan nya pengar kom in i samband med att medlemmarna betalade sina årsavgifter. Till ett läge då vi gör överskott i verksamheten och har god likviditet. Vi har samtidigt under denna tid betalt av ca. 2 MSEK av våra banklån.
- Att vi har höjt kvaliteten på vår bana och den fantastiska personalen som har gjort jobbet!
- Tänker även på Eduardo – stipendiat från EU, där vi lyckades forcera EU byråkratin i Bryssel och få hit honom under 6 veckor. Hans arbete har gett oss många bra tips och goda råd. Allt från svarta handdukar, stigar från parkeringen, spridning av information via olika kanaler till ett påbörjat studiobygge är synliga resultat från Eduardos arbete. Hans arbete kommer säkert även att påverka oss på andra sätt framöver.

Imponerande! Hur lyckades ni vända ekonomin?
-  Strävan att öka intäkterna, ta rätt betalt för våra produkter och att hålla i kostnaderna är viktiga faktorer. Satsning på kärnverksamheten. Rätta mun efter magsäcken. Tänka efter före. Låter enkelt, men kan vara nog så svårt.

Något annat Du tänker på?
- Jag känner mig stolt över att vi numera är en respekterad klubb i golfsverige. Vi har gått från ”bonnklubben” till en klubb som man talar om med respekt. Till exempel när man inom GGF talade om klubbar som skulle kunna husera proffstävlingar, så nämndes Ale tillsammans med klubbar som Hills och Valda. Det värmer.
-  Jag har varit väldigt noga med att alla medlemmar ska behandlas lika/rättvist. Inga kotterier och gräddfiler. Det är ALLA medlemmarna som äger klubben.
-  Transparens är viktig. Medlemmarna ska ha information om sin klubb. Det gör vi via hemsida, sociala medier, nyhetsbrev, öppna möten med medlemmar och kommittéer samt spontana samtal på banan. Våra styrelseprotokoll är publika för våra medlemmar. Jag tror allt detta är en nyckel till att skapa delaktighet, ger möjlighet till påverkan och bidrar till en positiv klubbanda.  

Lennart Johansson, senior i styrelsen, tackar å styrelsen och klubbens vägnar för fantastiskt jobb och gott samarbete

Lennart Johansson, senior i styrelsen, tackar å styrelsen och klubbens vägnar för fantastiskt jobb och gott samarbete

Mycket annat har ju också hänt under din tid vid rodret.
-  Ja, vi har bland annat vänt banan med allt vad det innebär, gjort en hel del förändringar på banan såsom nya dammar, infört tee 43, slopat om banan, infört hektometer systemet mm. Vi har verkligen en bana i toppklass. En stor eloge till vår duktiga banpersonal och till Resursguppen för deras ideella arbete. Vi har byggt garage till våra golfbilar, håller på med vårt studiobygge, har flyttat tävlingsexpeditionen mm. Vi har restaurang-shop-kansli sedan ett par år tillbaka i ett och samma hus.

Ale GK om 5 år?
- Jag hoppas att vi ska behålla vår karaktär – en klubb med en god atmosfär som tillåter många trevliga möten mellan medlemmar och gäster. Att vi har en god ekonomi. Då är en fortsatt god medlemsutveckling mycket viktig. Jag hoppas att ekonomin tillåter att vi har kunnat byta ut vår bevattningsanläggning, renoverat en del av våra tees och utvecklat banan vidare efter en framtagen masterplan.

Är det slut med det ideella arbetet nu?
- Helt slut är det inte. Jag ställer naturligtvis upp och hjälper den nya ordföranden i den mån som han önskar och jag har tid, så att vi får en smidig överlämning.
- Sedan ska jag jobba inom GGF med SM 2021.

Jag antar att vi kommer att se dig på banan då och då?
- Självklart!

Ett jättestort TACK för allt Du har gjort för oss i Ale GK och all tid som du har lagt ned.
Lycka till framöver.

WHS - World Handicap system

 

Nytt handicapsystem – det här gäller

Från och med 1 mars 2020 gäller nya handicapregler för dig som golfspelare. Det nya handicapsystemet heter World Handicap System (WHS) – världshandicapsystemet.

Här har vi sammanfattat det viktigaste du behöver veta inför övergången.

Några av nyheterna

– Snittsystem där din exakta handicap baseras på genomsnittet av de åtta bästa av dina 20 senast registrerade ronder.

– Inga handicapgrupper, alla golfare får registrera sällskapsronder och ronder från nio hål och uppåt.

– Går från plushandicap till 54,0 (ingen spärr för höjning vid 36).

– Inga krav på att föranmäla att du ska spela en handicaprond.

Vad behöver jag göra?

Eftersom uträkningarna sker i Golfens IT-system behöver du inte kunna alla detaljer i handicapreglerna. Du behöver bara:

Vid övergången: Logga in i Min Golf efter 1 mars (det kan ta ett par dagar innan alla beräkningar är gjorda) och se vad du får för exakt handicap enligt världshandicapsystemet. Den kan bli samma, högre eller lägre än du har idag.

När du ska spela: Göra precis som tidigare – kolla din spelhandicap i slopetabellen, spela enligt golfreglerna och registrera sedan ronden i Min Golf. Du kan också använda någon av de digitala scorekortsappar som är kopplade till Min Golf (till exempel Golf GameBook).

Hur kan jag lära mig mer?

Onlineutbildning. En digital utbildning för dig som vill lära dig om världshandicapsystemet i din egen takt framför datorn. Innehållet är fördelat på fyra avsnitt – introduktion, baskunskaper, fördjupning och info om övergången. Den är öppen för alla, du behöver inte logga in.

Klicka här för att komma till utbildningen >>

Golf.se. Mer information och svar på de vanligaste frågorna hittar du på Svenska Golfförbundets hemsida.

Klicka här för att komma till sajten >>

Klubbutbildning. Många golfklubbar håller utbildning för sina medlemmar under våren. Håll utkik efter inbjudan från din hemmaklubb.

Handicapkommittén. Har du frågor som rör handicap kan du vända dig till handicapkommittén på din hemmaklubb. Du hittar vanligtvis kontaktuppgifter via klubbens hemsida.

No Show Policy

 

Ankomstanmälan ska ske senast 20 minuter innan starttid. Ankomstregistrering gör du genom att anmäla dig i kansliet, via maskinen i klubbhuset eller On Tag.

Avbokning ska ske senast 2 timmar innan starttid. Avbokar gör du antingen via Min Golf eller genom att ringa (eller besöka) receptionen. Tfn: 0303–336033

Gäller både medlemmar och gäster. Vid brott mot detta faktureras en avgift på 200 kr per person.

Denna No Show avgift följer som en konsekvens av problemet med att antalet uppbokade tider som ej nyttjas ökade under förra säsongen. Vi tror att denna avgift kommer att underlätta för både medlemmar och gäster att boka på nätet och att komma ut och spela på banan.

//Styrelsen Ale GK 22-01-29

Pilgrimsleden, delsträcka Skepplanda - Lödöse

Mer information om Pilgrimsleden och projektet i Ale hittar du på Ale kommuns hemsidan. Du hittar också mycket matnyttig information om Pilgrimsleden på www.lodose.eu. Nedan kan du också läsa mer om varför just Kungsgården valdes som invigningsplats. Vi håller verkligen till på en historisk plats.

Källa: Johan Norling, Ale Kommun, projektledare

Att färdas förbi den gamla kungsgården är en gammal tradition.
F
örbi kungsgården gick den gamla huvudvägen längs älvdalens östra sida. Tillsammans med flera andra hålvägar löpte den som många gamla vägar på krönet av åsen där det var torrt. Mycket tyder dessutom på att Alvhems kungsgård långt tillbaka i tiden varit den mäktigaste och mest framträdande gården i hela älvdalen och södra Bohuslän.

När svea-götisk och norsk kungamakt tillskansade sig området under senare delen av vikingatiden användes Göta älv som gränsflod. Under medeltiden förblev Göta älv gräns mellan rikena Sverige, Danmark och Norge. Men för människorna som bodde i älvdalen var och förblev älven viktigast som kommunikationsled.

Lödöse – knappa milen norr om kungsgården – har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor. Via älv och land fanns många färdvägar till och från Lödöse. Kungsgårdens fantastiska läge, omfamnad av Göta älv och Grönån, erbjöd viktiga färdvägar till flera handelsplatser liksom till den betydelsefulla hamnstaden Lödöse. Från Lödöse tog man sig vidare med båt till kontinenten och de stora vallfartsorterna.

För vi vet att Lödöse var en viktig utfärdsort för pilgrimer under medeltiden. Lödöse är en av Sveriges främsta fyndorter av pilgrimsmärken. Elva pilgrimsmärken från de stora pilgrimsmålen har hittats här. De är från Santiago de Compostela, Riga, Köln, Canterbury, Einsiedeln, Noblat, Vadstena och Skara.

Etappen Skepplanda-Lödöse följer en gammal kyrkväg via Frövet från Skepplanda kyrka, med medeltida anor, och fram till kungsgården. Det kan dessutom ha funnits en tidigare kyrka vid Skepplanda eftersom man funnit ett gravfält från vikingatiden. Runt kungsgården finns många gravfält som sträcker sig långt tillbaka i historien. Färdvägen vid kungsgården, som Pilgrimsleden är en del av, vittnar om en lång historia med forntida gravar och historiska lämningar. Här finner man domarringar, gamla gravfält, skålgropar och hålvägar. Vi talar om en gammal bygd redan innan kungsgårdens blivande, då området vittnar om stenåldern. När vi går från Frövet till Kungsgården finner man flera stenåldersgravar.

Flera nedslag i historien visar hur kungsgården så tydligt präglats av vår historia, och som dags datum blivit en viktig del av vårt kulturarv. Kungsgården omnämns första gången 3 februari 1377 då Håkon Magnusson förläna godset till Germund Grein. Senare ägdes kungsgården av Gustav Vasas svärfar från 1541. Per Brahe – en av de tre första av rikets stora män som tilldelades titeln grevevärdighet – erhöll förutom Visingsö också Alfhems kungsgård. Egendomen fanns i släktens Brahes ägo fram till 1601. År 1767 fick Niclas Sahlgren fastebrev (lagfart) på Stora Alfhem. Niclas Sahlgren var framgångsrik köpman, direktör vid Ostindiska kompaniet och grundare till Sahlgrenska sjukhuset. Han tillhörde en av de förmögna handels- och ämbetsmän som tilläts äga och besitta säterier och frälseegendomar. Ett monopol som innan 1700-talet varit förbehållet adeln och kronan.

Än idag är Alfhems Kungsgård en spännande plats, med sin historia och moderna tappning i Ale golfklubb. Här finner du också din paus hos Alfhems värdshus, lunch och fika för golfare, pilgrimer och vandrare. Vid det gamla magasinet har Ale slöjdare sommarutställningar med hantverk från textil till trä. Visst finns så många fler tankar och visioner för kungsgården. Platsen andas dåtid, nutid och framtid. Att samlas här tillsammans, för att återinviga etappet Skepplanda-Lödöse eller för all del unna sig en paus, känns inte bara naturligt. Det känns förutbestämt. Att färdas här är trots allt en gammal tradition. Något som känns i luften. Kungsgårdens fantastiska läge, omfamnad av Göta älv och Grönån, erbjuder viktiga färdvägar. Pilgrimsleden Göta älv. Då som nu. Välkommen.

 

Vildsvin 4.jpg

Skyddsjak på vildsvin

Skyddsjakt på vildsvin kommer att förekomma under hela golfsäsongen. Jakten pågår, i direkt anslutning till golfbanan, under sena kvällar och nätter.

Fakta om vildsvin (källa SYDVED)

Vildsvin

Vildsvinet (Sus scrofa) är ett sävligt och skyggt djur som man sällan får syn på under dagens ljusa timmar. Uppslitna tuvor, fåror och gropar är emellertid tydliga spår på vildsvinens framfart i jakten på föda.

Vildsvinet utrotades i Sverige på 1700-talet, men är nu tillbaka i södra Sverige efter rymningar och utplanteringar från hägn under 1970- och 1980-talen. Stammen har ökat snabbt och en uppskattning är att det idag finns minst 50 000 vildsvin, de flesta i de södra och sydöstra delarna av landet.

Kraftiga betar

Vildsvinet ger ett framtungt intryck med sitt stora huvud och sin grova hals. Den kan bli upp till en meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter lång.

Galten, hanen, väger då närmare 200 kilo, medan suggan, honan, väger 90–120 kilo. Både galten och suggan har hörntänder som sticker upp ur underkäken. De är kraftiga och formade som betar. Hos suggor och kultingar är betarna mindre utvecklade.

Pälsen är raggig och vanligen gråsvart eller svartbrun. Kultingarna har under sina första månader ljus päls med längsränder.

Allätare och gyttjebadare

Vildsvinen lever främst i löv- och blandskog, men man hittar dem också på kulturmark med skyddande skog. De är allätare, men den största delen av kosten består av vegetabilier. Främst äter vildsvinen olika rötter, frukter av ek, bok och hassel. Men även tistlar, havre, raps, daggmaskar och larver är en del av födan. Ett vuxet vildsvin i Sverige äter cirka fyra kilo föda om dygnet under sommaren.

Vildsvinen är skygga och det är inte ofta man ser dem i dagsljus. Spåren efter vildsvinen brukar man däremot inte missa. När de söker föda bökar de upp marken och man ser spåren i form av uppslitna tuvor och uppriven växtlighet. Vanligt är också att man kan se grunda gropar där grisarna har gyttjebadat. Grisarnas bökande i marken gynnar spridningen av många växtarter, men orsakar också skador på odlad mark.

 Ett vuxet vildsvin äter fyra kilo föda om dygnet under sommaren. 

 Socialt djur

Suggorna lever i små grupper med kultingar och galtar som är yngre än två år. Galtarna lever ensamma, men ansluter under parningstiden – som är från augusti till december för de flesta – till suggorna. Suggorna är dräktiga i fyra månader och föder under våren tre till åtta kultingar. Varje kulting har sin egen spene som den alltid diar på.

Vildsvinet har ett mycket gott luktsinne och god hörsel. Synen är sämre utvecklad. Vildsvinet är ett sävligt djur som för det mesta inte rör sig snabbare än 10 km/h. Men blir det skrämt eller måste försvara sig så kan det göra korta, snabba ruscher. Vildsvinet undviker kontakt med människor, men känner det sig hotat kan det försvara sig. Alltför aggressiva hundar riskerar att bli skadade.

Klarar kyla och svält bra

Vildsvinen är anpassade till ett bistert klimat och klarar kyla och svält bra. De flesta vildsvinen dör av jägarnas kulor. I marker med mycket skog är det vanligast att jaga vildsvin med tryckjakt.

TRivseLregler
Range Studion

 

För att det skall vara möjligt för alla att kunna nyttja studion följer ett par trivselregler som alla skall följa.

Endast medlemmar kan nyttja studion efter bokning via min golf samt att man har swishat sin betalning

 

  • I sving studion gäller endast slag mot nätet och puttning på puttmattan (portarna får EJ öppnas). 

  • Önskar du slå ut på rangen används utomhus platserna 

  • Inomhusskor gäller

  • Vagnar lämnar du utanför studion 

  • Låna gärna träningsredskap men lägg tillbaka det där det stod 

  • Använd endast rangebollar som finns i studion. Alla bollar ska vara kvar i studion 

  • Plocka upp bollarna och lägg i tråget när du är klar 

  • Lämna gärna studion renare än när du kom :)

 

EVENTUELL VÄRME MÅSTE STÄNGAS AV NÄR DU LÄMNAR STUDION

SLÄCK LJUSET

Tack för att du respekterar dessa trivselregler.

Tillsammans hjälps vi åt att skapa en trevlig miljö att träna i:)

Merja tackar för sig och vi tackar Merja

Bild 1.jpg

Efter 7 år som ordförande för Ale GK tackar Merja Forsäng för sig. Hemsidan träffade Merja för att höra hur hon ser på golfen och sina år som ordförande. Merja är född i Finland. Mötte kärleken i Sverige. Bor sedan länge i Alvhem. Merja har ett långt och rikt arbetsliv bakom sig. Hon är utbildad civilekonom med inriktning mot organisation och förändring. Hon har lång erfarenhet från strategiska utvecklingsprocesser och förändringsarbete från olika chefsbefattningar i stora företag. Merja har också drivit eget konsultföretag.

Merja gick med i klubben 1986 och har medlemsnummer 41. Hon tillhör en exklusiv skara, bestående av ett 20-tal medlemmar, som har varit med sedan starten och som fortfarande är medlemmar och spelar golf! Merja har därmed fått uppleva hela utvecklingen från tillkomsten av en korthålsbana till dagens förnämliga anläggning.

Hur kom det sig att du började med golf?
- Ja, det är en lång historia. Då klubben bildades 1986 blev jag tillfrågad om jag kunde hjälpa till utan att ha någon som helst koppling till golfen. Det behövdes folk med olika kompetensprofiler. Jag blev efterhand intresserad av golfen. Då sonen började, så började jag också. 1989 tog jag grönt kort. Därefter blev det inledningsvis många rundor på vår korthålsbana.

Vad är det bästa med att spela golf?
- För mig betyder golf - friskvård. Hälsa för kropp och själ. Sedan är det momentet med att tävla mot sig själv, som tilltalar mig. Jag ledsnar aldrig på att försöka utveckla och förbättra mig. Att det blir värre med åren får man försöka bortse från. Det finns alltid något nytt att testa.  

Du jobbat ideellt i klubben sedan länge.
- Ja, jag var tidigt med i damkommittén och i informationskommittén. Som medlem i informationskommittén fick jag bland annat den stora äran att ta hand om Göran Zackrisson i samband med att han invigde vår bana. Kul!

Och sedan blev det styrelsen.
-  2011 blev jag invald som suppleant. 2013 blev jag tillfrågad om att bli ordförande. Något som jag var mycket tveksam till, tyckte inte att jag var ”ordförandetypen”. Efter mycket övertalning, bland annat från min man, så tackade jag slutligen ja.

Jag antar att det inte finns så många kvinnliga golfordföranden?
-  Stämmer. När jag blev vald så var jag den första kvinnliga ordföranden i GGF. Men, jag har aldrig tänkt på att det skulle vara en nackdel eller en fördel, eller att det skulle vara något speciellt.  

Du har jobbat som chef och ledare i näringslivet. Hur är det att leda en ideell förening?
- Det är stor skillnad. Man är till stor del beroende av ideella krafter, som ska ha rätt kompetens och inte minst ha tid att lägga på arbetet med klubben. Arbetet i en styrelse är ett lagarbete. Jag har haft turen att ha haft många bra kollegor i styrelsen. Om jag räknar rätt så har det varit ett 15 tal personer som passerat revy under mina år. Några under kortare tid, medan andra har jag haft förmånen att jobba tillsammans med under en längre tid. Till den senare kategorin tillhör definitivt Arne Svensson, Ingvar Masser, Anders Nejman och Camilla Jensen.      

Hur mycket tid lägger Du på Ale GK under en normal vecka?
- Det finns väl inga normala veckor, men jag tror att det rör sig om ett 30-tal timmar i veckan. Men klubben har funnits i tankarna nästan hela tiden.

Merja uppvaktas av GGF ordförande Richard Norling, med statyett och förtjänstmärke i silver

Merja uppvaktas av GGF ordförande Richard Norling, med statyett och förtjänstmärke i silver

Oj då. Det är mycket tid! Vad gör man som ordförande?
-  När jag antog utmaningen att vara ordförande för klubben så hoppades jag att det skulle bli mycket tid över för att jobba med utvecklingsfrågor och att bygga ett bra lagarbete. Det långsiktiga och strategiska arbetet får tyvärr inte så mycket utrymme i en klubb med få anställda. Det har visat sig att arbetet till stor del består av rent operativa frågor. Det har varit väldigt mångfasetterat och lärorikt med beståndsdelar som personalärenden, frågor kring underhåll av vår anläggning, bankärenden, samtal med myndigheter, möten med medlemmar, gäster, mm. Man representerar klubben i diverse forum såsom SGF, GGF, kommunen, ortsutvecklingsmöten, vägförening mm. Sedan innebär det naturligtvis också att förbereda och genomföra styrelsemöten, följa upp verksamheten och sist men inte minst att ha koll på vår ekonomi.  

Om Du ska nämna något av allt det som har hänt under dina år som ordförande, vad känner du dig mest stolt över?- Det jag tänker på först är ekonomin. När jag började hade vi en mycket kärv ekonomi. Vi gjorde förluster i verksamheten och likviditet var så dålig att vi behövde låna upp ca. 1 MSEK i slutet av året för att klara oss innan nya pengar kom in i samband med att medlemmarna betalade sina årsavgifter. Till ett läge då vi gör överskott i verksamheten och har god likviditet. Vi har samtidigt under denna tid betalt av ca. 2 MSEK av våra banklån.
- Att vi har höjt kvaliteten på vår bana och den fantastiska personalen som har gjort jobbet!
- Tänker även på Eduardo – stipendiat från EU, där vi lyckades forcera EU byråkratin i Bryssel och få hit honom under 6 veckor. Hans arbete har gett oss många bra tips och goda råd. Allt från svarta handdukar, stigar från parkeringen, spridning av information via olika kanaler till ett påbörjat studiobygge är synliga resultat från Eduardos arbete. Hans arbete kommer säkert även att påverka oss på andra sätt framöver.

Imponerande! Hur lyckades ni vända ekonomin?
-  Strävan att öka intäkterna, ta rätt betalt för våra produkter och att hålla i kostnaderna är viktiga faktorer. Satsning på kärnverksamheten. Rätta mun efter magsäcken. Tänka efter före. Låter enkelt, men kan vara nog så svårt.

Något annat Du tänker på?
- Jag känner mig stolt över att vi numera är en respekterad klubb i golfsverige. Vi har gått från ”bonnklubben” till en klubb som man talar om med respekt. Till exempel när man inom GGF talade om klubbar som skulle kunna husera proffstävlingar, så nämndes Ale tillsammans med klubbar som Hills och Valda. Det värmer.
-  Jag har varit väldigt noga med att alla medlemmar ska behandlas lika/rättvist. Inga kotterier och gräddfiler. Det är ALLA medlemmarna som äger klubben.
-  Transparens är viktig. Medlemmarna ska ha information om sin klubb. Det gör vi via hemsida, sociala medier, nyhetsbrev, öppna möten med medlemmar och kommittéer samt spontana samtal på banan. Våra styrelseprotokoll är publika för våra medlemmar. Jag tror allt detta är en nyckel till att skapa delaktighet, ger möjlighet till påverkan och bidrar till en positiv klubbanda.  

Lennart Johansson, senior i styrelsen, tackar å styrelsen och klubben vägnar för fantastiskt jobb och gott samarbete

Lennart Johansson, senior i styrelsen, tackar å styrelsen och klubben vägnar för fantastiskt jobb och gott samarbete

Mycket annat har ju också hänt under din tid vid rodret.
-  Ja, vi har bland annat vänt banan med allt vad det innebär, gjort en hel del förändringar på banan såsom nya dammar, infört tee 43, slopat om banan, infört hektometer systemet mm. Vi har verkligen en bana i toppklass. En stor eloge till vår duktiga banpersonal och till Resursguppen för deras ideella arbete. Vi har byggt garage till våra golfbilar, håller på med vårt studiobygge, har flyttat tävlingsexpeditionen mm. Vi har restaurang-shop-kansli sedan ett par år tillbaka i ett och samma hus.

Ale GK om 5 år?
- Jag hoppas att vi ska behålla vår karaktär – en klubb med en god atmosfär som tillåter många trevliga möten mellan medlemmar och gäster. Att vi har en god ekonomi. Då är en fortsatt god medlemsutveckling mycket viktig. Jag hoppas att ekonomin tillåter att vi har kunnat byta ut vår bevattningsanläggning, renoverat en del av våra tees och utvecklat banan vidare efter en framtagen masterplan.

Är det slut med det ideella arbetet nu?
- Helt slut är det inte. Jag ställer naturligtvis upp och hjälper den nya ordföranden i den mån som han önskar och jag har tid, så att vi får en smidig överlämning.
- Sedan ska jag jobba inom GGF med SM 2021.

Jag antar att vi kommer att se dig på banan då och då?
- Självklart!

Ett jättestort TACK för allt Du har gjort för oss i Ale GK och all tid som du har lagt ned.
Lycka till framöver.