banpersonalen
För att utveckla och förvalta "en av Västsveriges bästa golfbanor” krävs en mängd olika färdigheter och kompetenser. Uppdraget består dels av det långsiktiga arbetet med utveckling och underhåll av banan över tid, dels av den operativa dag till dag skötseln av banan under spelsäsongen. Det är mängder av beslut som ska fattas på kort och lång sikt. För att göra det på ett bra sätt krävs förmågan att se de stora penseldragen såväl som de små detaljerna. Det krävs kunskap om gräs, klimat, gödsel, maskiner, golfspel och golfare. Man ska ha en känsla för bandesign, spelbarhet, skönhet, markens beskaffenhet, miljövänlighet mm. Med tanke på vädrets påverkan på arbetet så måste man besitta förmågan att vara flexibel och anpassningsbar, samt naturligtvis ha viljan att leverera god service till medlemmar och gäster.
Som framgår av nedanstående presentationer så har vi i vår banpersonal en mångfacetterad grupp med olika bakgrund och erfarenheter. Tillsammans bildar de en stor och mycket viktig resurs för Ale GK. De trivs med sitt jobb och förenas i vilja att varje dag leverera en bra upplevelse på Ale GK för medlemmar och gäster.
Anders Eriksson, greenkeeper, 57 år, född i Alafors där han också bor nu. Utbildad verkstadsmekaniker från SKFs industrigymnasium. Efter skolan jobbade han 10 år på SKF. Kärleken tog honom sedan norrut till Sälen där han jobbade i restaurang och nöjesbranschen. Han hade eget vaktbolag och jobbade också med artistbokningar. Det blev hela 25 år i Sälen. Anders är en idrottskille som har spelat bandy och ishockey. Via skolan fick han tillfälle att pröva golf. Fastnade direkt och blev medlem på Lysegården. Flytten till Sälen innebar att golfen hamnade i malpåse under ett antal år. När sedan bygget av Sälens GK slutfördes i början på 1990-talet så engagerade sig Anders i detta. De var ett kompisgäng som spelade mycket. Anders blev en duktig golfare med som lägst 3,8 i HCP, har nu 5, med bland annat fem KM i Sälen på meritlistan. Anders jobbade i kommittéer och i styrelsen, vilket så småningom ledde till att Anders blev greenkeeper och banchef på Sälens GK. Det var han fram till han flyttade söderut igen och blev greenkeeper på Ale GK 2014. Anders är välutbildad och har gått de tre greenkeeper utbildningar som finns i Sverige (Grund, Vidare och Högre Greenkeeper utbildning). Han gillar att jobba utomhus och att leverera service till medlemmar och gäster. Den ena dagen är inte den andra lik. Han tycker att vi har ett lyhört klimat på Ale och att han har möjlighet att påverka. Vi har en jättefin bana men det finns naturligtvis mycket att ändra och förbättra. Det hål som Anders helst vill ändra är hål 13, där skulle behövas bättre landningsytor. Våra tees har också stor förbättringspotential. När han tittar framåt så nämnder han ordet TILLGÄNGLIGHET, tillgänglighet till vatten och tillgänglighet till spelmöjligheter. Våra vattenreservoarer är alldeles för små och bevattningssystemet har nått bäst före datum. Anders vill ha möjlighet att bevattna alla ytor, idag går det bara att bevattna greener och tees. Sedan kan man drömma om 9 nya hål. Det skulle göra klubben än mer attraktiv och öka tillgängligheten för medlemmar och gäster. Ett Ale GK 2.0. Visst låter det spännande! Anders föreslår som steg ett att en övergripande MASTERPLAN tas fram. Sist men inte minst nämner han att anställningstryggheten för vår personal är viktig, den grundläggs av en fin anläggning och en klubb med god ekonomi. Anders uppmanar till dialog med oss medlemmar. Är det någonting ni undrar över så var inte rädd att kontakta oss, säger Anders.
Daniel Ohrgren, 49 år, uppväxt i Alvesta i Småland. Har bott lite varstans i landet såsom i Hällefors i Bergslagen, Grebbestad, Göteborg och i Borås. Daniel är gift och har två barn. Via frun hamnade familjen 2003 i Alvhem. Daniel är en välutbildad man med fil.kand. examen i marinbiologi och magisterexamen i oceanografi/marinbiologi. Med den bakgrunden kan man räkna ut att Daniel har spenderat mycket tid vid och under vattenytan. Allt i och kring vatten har varit ett intresse sedan barnsben. Har dykt en hel del men ägnar numera mer tid åt fiske. Daniel har bland annat jobbat med utvecklingen av Experimentum/Universeum och med personer med intellektuell funktionsnedsättning i en skogs och trädgårdsgrupp. I samband med att familjen flyttade till Alvhem så började han jobba på Ale GK. Han är den som arbetat flest säsonger på banan. Daniel har inte fastnat för golfen utan fritiden tillbringas hellre med ett fiskespö i handen. Han tävlingsfiskar en hel del och har bland annat varit distriktsmästare i pimpelfiske och deltagit vid flera SM i fiske. Det händer då och då att han får fiska på arbetstid men då gäller det golfklubbor i våra dammar och ibland också uppe i träd. Daniel är mångsysslare på banan och kör de flesta av maskinerna. Hans speciella nisch är markens beskaffenhet med dränering, brunnar, bevattningssystem, mm. Något han har stor kunskap i genom sin långa erfarenhet på banan. Han sköter också motorsågen när det behövs. På frågan om vad som kan förbättras nämner Daniel att han tror på ökad samverkan mellan personal och intressegrupper och att det finns mycket att göra för att förbättra marknadsföringen av Ale GK inom och utom kommunen samt att dräneringen behöver förbättras bland annat på hål 15 och 16.
Håkan Persson, 58 år, uppväxt i Lödöse, bor nu inte långt därifrån, mångsysslare som har gått i livets skola, har jobbat i sportaffär, i byggvaruhandel, på Container firma med plåtarbeten, kört hjullastare på åkeri, varit fönsterputsare på städfirma, mm. Har lastbilskörkort. Duktig golfare med runt 11 i HCP. Har spelat sedan 2004, men numera blir det inte mer än ett 10 tal rundor per år. Håkans huvudsakliga uppgift, under säsongen, är att köra semiruffklipparen. Det åtgår hela 45 liter diesel per dag. Maskinen rullar mer än 35 timmar per vecka. Utöver det tillkommer underhåll och omvårdad av densamma. Håkan är en verklig expert på hur semiruff ska klippas. Så fort han kommer till en annan bana så studeras deras klippning. Man kanske kan snappa upp något från deras sätt att klippa. Håkan tycker att det är väldigt viktigt att vara artig och uppmärksam på banan och ger oss golfare ett gott betyg. På frågan om vad som kan förbättras på banan så nämner han tees, där finns en klar förbättringspotential. För att öka säkerheten så kanske man också skulle införa Out of Bounds på angränsande hål på några av våra hål.
Jari Försti, 57 år, uppväxt och bor i Surte. Såsom vår nuvarande och tidigare ordförande har han finska rötter, så ni kan tala finska med honom om ni så vill och kan. Jari är en idrottskille som har hållit på med allehanda sporter såsom fotboll, bandy, volleyboll mm. Han gillar att hålla sig i form och kör yoga och styrketräning under vintern. Jari har spelat golf i 25 år och är en duktig golfare med runt 10 i handicap. Han tycker att det är roligt att träna och spela golf. Spelar en 3 – 4 rundor per vecka, därutöver blir det ofta några besök på rangen då det ju alltid finns något nytt att testa😊. Jari är utbildad bilmekaniker. Har jobbat på Volvo några år, samt 15 - 20 år på en transport- firma. Där körde han bil, jobbade med administration och var också chef för bolagets kundtjänst. På grund av arbetsbrist där så hamnade han av en ren tillfällighet för 6 år sedan som banarbetare på Ale GK. Han har inget specialområde utan jobbar med alla förekommande arbetsuppgifter. Han stortrivs med sitt jobb och älskar mötet med alla goa och glada golfare. Att jobba ute är fantastiskt, man glömmer lätt dagarna med skitväder och minns istället alla fantastiska morgnar som man har förmånen att få uppleva, säger Jari. På frågan om vad han vill förbättra så nämner han våra tees. Han drömmer om stora T-formade tees, där man med hjälp av olika placeringsalternativ av tee kulorna kan få hålen att variera. Ett annat önskemål är att glesa ut ruffen och att plantera fler träd på banan. Till sist en uppmaning till oss golfare. Provsvinga aldrig i riktning mot en banarbetare. Det är omöjligt att på håll se om det är en provsving eller om det är en boll som kommer farande.
Lillian Johansson, 54 år, sambo, bor och uppväxt i Hålanda. Är en dam med gröna fingrar som gillar natur och djur. Innehavare av två fastigheter som kräver mycket tid och omvårdnad. Hästägare sedan 30 år tillbaka. Har jobbat i tryckeri och i konditori en kortare tid. På Solhaga By i Lödöse med förståndshandikappade i 10 år, och på Carlmarks i Älvängen i 10 år tills de lade ned. Har varit på Ale GK sedan 2004. Hennes huvudsakliga uppgifter är lokalvård i klubbhusområdet och toaletter på banan, gräsytor runt klubbhuset och ute på banan där de stora maskinerna inte kommer åt samt bollplockning på rangen. Hon passar också på att tacka de frivilliga krafter som värnar om vår klubb och lägger mycket tid på att se till att det är fint i rabatter mm. Det bästa med jobbet är att det är självständigt. Du styr din tid och anpassar dig efter väder och vind. Spelar inte golf själv och är heller inte sugen på att börja eftersom hon har full upp med annat på fritiden.